Resipi : Simple Spagethi Prawn Olio

Salam and gong xi fa cai ver!…eh?

Hehehe.. Tadi Vero (Amoi ni bujang lg, kaya lak tu..jom pau angpow haha) minta resipi ini, but since Ghazi is pestering me to get to use the laptop, so I have to be real quick Cause i bribe him with you tube on my phone haha.
So where do we start? yes, simple. I found the recipe from Anis AFC tumblr. She have few good recipe. Go Google and try out. And I make the Olio just because husband is a bit under the weather. He caught the flu complete with a high fever. So being a nurse and  a chef is fun when your patient don’t have problem in the eating area ๐Ÿ™‚
Lets start with the easy simple ingredients:
1.  Spagethi -rebus with a couple of olive oil drops
2.  Udang -Fresh and big and lots
3.  Diced Bawang besar holland & 3 ulas bawang putih didadu juga
4.  Thyme – Fresh & dried ( I used both)
5.  Lada Benggala – Green & Red also diced ( banyak or sket tak kisah, ikut kuantiti spagethi ok)
6.  Tomato Ceri – Banyaknya ikut suka tuan/puan lah ๐Ÿ™‚
7.  Serbuk lada – I bought yang mmg dah ada kat rak herbs tu.- Contoh gmbr yg botol kat bwh tu
8. Olive oil – Untuk menumis of course 
9. Sprite Lemon – Dalam 1/4 cawan kecil
10. Grated Parmesan Cheese (untuk last skali…)
Caranya :
1. Tumis Bawang merah dulu, naik bau then throw in bawang putih
2. Naik bau bahan di atas, masukkan lada benggala
3. Dah rasi and naik bau bwg+lada then baru masukkan Tomato ceri + udang+fresh thyme
4. Then masukkan spagethi + dry thyme+seasoned em. Masuk garam secukup rasa
5. Gaul (jgn lama nanti udang overcooked tak sedap) then dah rasi baru masuk air sprite
6. Gaul lagi sampai dia kering sket..and nampak melekit.
7. Angkat and serve and tabur la parmesan cheese kalau suka ๐Ÿ™‚
Siap lah! Tapi kena ingat, udang jgn overcooked and everytime masak sume bhn tu tggu naik bau baru masuk the next bahan. Baru la dia punya rasa naik. And jgn kedekut dgn udang n bwg. Letak banyakยฒ pn takpe.. okay

And oyea, this recipe pun sesuai untuk kids sebab Ghazi makan pun berselera.

Selamat try!

Seriously easy n sedap!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *