Resipi : Simple Roti Telur

Salam Pagi Isnin yang bersiaran dari rumah! 
Haha bongkak sikit bunyi sebab mnggu ni dapat cuti free isnin selasa kan. Heeeee. Ok hey hey.. the simplest recipe for healthy breakkie today. Roti Telur! haha ok fine.. dah tau jangan kutuk, ramai lagi kawan bujang saya tak tau idea ni :p This can be called french toasted juga kenkawam. Can be it with maple syrup, honey, strawberry jam (ini saya yg suka haha) or even sambal bilis! Just choose which suite your palate the best :) Im just giving out the idea 🙂
Bahan
Leftover roti gardenia/roti burger/roti hotdog -potong ikut suka atau langsung tak potong pn takpe
Telur 1-2 biji ikut kuantiti roti
Susu, ratio 1:1 kalau telur banyak tu, susu pun byk tu juga
Garam ( a pinch)
Butter (utk goreng)
Serbuk kayu manis (satu cuit aje)

Cara
Mix susu+telur+garam+serbuk kayu manis-whisk
Panaskan frying pan and melt thhe butter untuk start goreng
Then goreng and walaaaah siap!
Serve and eat with whatever u like 🙂
Note: I used safe eggs. Tak hanyir and really elok untuk anak yang banyak alahan hehe. Before crack shell tu pastikan kita cuci dulu telur tu ikut adab nabi. Susu is always Full Cream Milk! baru cepat gemok!
Selamat mencuba!

Basically, ini je la bahan-bahan dia 🙂

Boleh potong ikut shape tuan/puan suka or tak potong pun okay!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *