Resipi : My Version of Vietnamese Beef Noodles

Salam Pagi Khamis yang indah! (sebab saya cuti, semuanya harus indah…haha)

Kelmarin, was going through my picasa food album dengan Gja. Office fren (gitu Gja, aku featured nama kau dlm blog ok :p) hahaha Pastu stop kat gambar ni (beef noodles). Masa tu nama dia pun aku lupa sebenarnya hahahaha.. Tapi lepas tengok balik kat album, baru recalled semula nama yang diberi oleh yours truly haha. My Version of Vietnamese Beef Noodles (Tips: kalau kita altered cooking form otrs recipes atau rasa cam salah je recipe tu..always! always put ‘My Version’) yahahaha..kool kan aku. hahahaha
Okay, sebenarnya ni adalah 1st time trial n error 🙂 And, I need to add more beef or cook the soup using pressure cooker. Apart from it, to suit ur Malaysian taste u can always throw a fried garlic flakes, or fresh chilies to the soup. But for my palate, this is enough already . The soup is superb with a lot of taste. Ginger, shallot, celery, broth, fish sauce, tamarind. Delicious even without chilies. Maybe to add more color to the food presentation u guys can throw in a red chilies garnish.
And haritu, oli ada minta juga resipi untuk kids. This can be one of it lah. Cuma yang ni nak cakap renyah tak jugak la, tpi preparation time tak sepantas resipi² saya yang lain 🙂

Bahan
Halia
Bawang kecil merah -bwg india
Batang celery
Bunjut
Sos Ikan
Asam Jawa
Daging (dihiris halus)
Cendawan (besar/kecil/medium)
Mee (any type)
Utk Garnish – Daun bawang+sup
How?
Senang je. Rebus Daging+Halia+Bwg Kecil+Celeryy+Bunjut- Rebus 1-2 hours lah. Sambil rebus tu, nanti keluar la buih² yang nampak kotor tu kan. Sila buang buih² itu. Jangan dikacau pulak. haha
Rebus sampai empuk and tengok sampai dah mesra, you just tapis, and ambil air. Daging nye pun boleh guna lagi. Tapi bahan lain dah boleh dispose. Alaa abis manis sepah dibuang gitu.
Then air tu re-boil semula, masukkan sikit asam jawa, sos ikan. Rasa, season semula kalau tak cukup.
Tapi no tumis okay.
So boiled kan semua tu and selalu rasa-rasa lah, kalau rasa tak ckup halia, then add in some ginger. Tapi nanti, semua bahan² ni akan dikeluarkan. Sebab kita nak clear soup. No bahan² what soever.
Lepas tu celur mee, n masuk lah dlm tu. Garnish dgn cendawan yang dah dicelur dengan soup and daun bawang n sup. Jadi lah!
Cuma kalau nak tmbh lg rasa, bwg putih goreng asing n garing² and tabur sebelum makan 🙂
Sos kicap pun boleh buat and cicah dengan daging, sebelum slurppppppp mee n soups! 
Sedaaaap!
Selamat mencuba!
Looks nyummeh, taste even nyummeh!

You may also like

1 Comment

  1. apa jenis mee yg ko huna ni?mcm kuyteow la.
    kalo ganti dgn ayam bley ke?aku takleh mkn daging la skang n ie..
    -yuzie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *