Resipi : Lempeng Kelapa

Salam salam 🙂

Kawan saya kata WHAT? Lempeng pun nak update resipi? he he he.. Dahnya.. nak jugak up! nak jugak! hahahaha Lempeng kelapa ni sedap, sesuai nak makan dgn sambal ikan bilis (utk adult) and kalau kids makan dgn sos yang sweet. Untuk Ghazi saya buat apple caramel sauce. Abis jugak dia makan. So simple simple one lah.
Bahan
Tepung
Kelapa parut-kalau dapat yg putih² gebu aje. kalau takdapat, mana² pn bleh
Minyak masak
Susu cair
Garam Secukup rasa..mmmm
Pandan
Cara:
Harus lah gaulkan semuanya. Gaul dgn penuh kasih sayang okay.
Then layarkan atas pan (sapa yg ade kuali leper tu bertuah lah) Saya pakai kuali biasa je haha jadi la juga kan. So layarkan tu dgn daun pandan yang diikat. Bajet wangi la kan. Cihihi~
Pastikan dia nipis and masak depan belakang serta ranguuuuup okay. Hmmm. Tetiba teringat, cicah dgn sambal tumis. terbaik nyah!
Cara nak buat sambal tumis semua pun tau kan.Segan lak nak ajar 😛 ( oh buat lempeng kau tak segan ajar kannnn..haha)
Kalau nak buat caramel sauce pun senang.
Letak dlm periuk vision (yg murah). Eh Epal merah yang sihat ye. hehe potong dice. Campak dlm periuk with brown sugar+serbuk cinnamon+ a lilweebit of salt+gula kasar biasa and buh air sket. Biar die mereneh smpi rasi then buat la jadi sos suh anak anak makan. Hmmm pun sedap!
ok! pls cuba ok 🙂
Looks delicious kan. I even put xtra effort to hias the apple caramel sauce hahaha

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *