Resipi : Kuah Lontong

Assalamualaikum

Kuah Lontong pulak. Saya ni, kalau orang dah minta resipi rasa obligated lak nak update kan haha. Padahal resipi senang je tak ye kan, cuma suka bila org lain pun masak. Tu kadang-kadang masak, ambik gambar up and kalau org mintak resipi terus kalau masa senggang updatekan. Biar sume pun rajin masak okay 🙂

Lontong ni sedap. Mak selalu masak. Sebab Ayah gemar. Ini antara makanan bersantan yang saya suka. Sebab pengaruh mak n ayah. Hahahaha yang lain kekureng sikit la. Plus Lontong pun banyak sayur kan dalam dia. So balance lah. Ghazi pun suka and abah pun suka.

So ini resipinya.

Bahan-Bahan
*sukatan untuk 3 orang makan, kalau nak masak lebih or kurang boleh adjust 🙂
1 cm Halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
-Tiga bahan atas ni tumbuk sekali 
Udang kering dalam 2 sudu besar (kalau dia keras sbb masukkan dlm peti, rendam dalam 10-15 saat dgn air panas gelegak ok)
1.2 cm Kunyit hidup
-2 bahan atas ni tumbuk skali

2 batang serai -titik sebab nakal sikit
6 ekor udang fresh hidup yg tembam-tembam, buang kepala and kulit
1 helai bay leaves
1.2cm lengkuas-titik tayah lebih sangat naty rasa lebey. (notice i like to use 1.2cm? hahaha sbnrnya anggaran je. Nak lebih dr 1cm tapi taknak lbh sgt. mcm tu la delima nak update resipi ni ha ahahaha) 
Tauhu kering
Sup Un
Kacang Panjang -potong 3 cm macam dalam gambar
Lobak
Kobis
Tempe, Kentang, tauhu -potong and goreng dgn garam kunyit dulu

Cara-cara
1.  Tumis dulu udang kering/kunyit hidup, dah dalam berdesing sket baru masukkan bawang-bawang yang tumbuk tadi. Naik bau masuk 3 ekor udang fresh. Jgn masuk semua lagi ye. Kacau kacau kacau la kacau. Campak serai pulak. Gaul lagi naik bau sket baru ke no.2
2.  Masukkan lah santan sedikit demi lah sedikit. Jangan dituang kesemuanya. Kacau ye jgn pecah minyak. And simpan sket pati santan tu dalam suku cawan (ni saviour ni) Masa ni blh masuk dah lengkuas dan bay leaves. Masa ni masukkan jugak sayur sayur yang bajet keras lambat nak lembut tu macam lobak, kacang panjang. Masukkan lah garam dan rasalah apa yg kurang. 
3.  Kacau sket tengok macam dah ok nak lembut sume baru masuk kan tempe, kentang and tahu goreng tadi. Masa ni tunggu dia menggelegak lagi, baru masuk sume sayur n bahan lain yang cepat lembik. dan juga masukkan lah lagi 3 ekor udang tadi.
4.  Dah gelegak lagi semua, kalau nmpk ala-ala cair and nak pecah minyak, masukkan pati santan yang kita simpan sket td masa awal kan. Ha tu taktik dia nak bagi pekat balik haha.
5.  Dah siap sume, makan dengan nasi impit and sambal tumis or sambal kacang. Jgn lupa rebus telur untuk makan sekali 🙂


Boleh je tak masukkan udang fresh. Still jadi. TAPI kalau masukkan udang segar, nanti lontongmu akan lebih manis semanis tukang masaknya. Sekian tips dari mak saya 🙂

Selamatlah mencuba kawan-kawan 🙂

Bahan-bahannya

Kuah Lontong siap.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *