Resipi : Kerabu Pegaga

Assalamualaikum

*sapu habuk*

Haha. Eh pemalas sgt skrg ni. Anyway, kita update terus lah. Harini resipi kerabu pegaga ok. Any sayur berkaitan boleh tukar je dgn rencah sama contoh nak buat kerabu jantung pisang ke so ganti je la jantung pisang dgn kerabu atau kacang botol ke, pun boleh. Janji sedap. Ikut je  turutan resipi k.

Selamat mencuba 🙂

Kerabu pegaga dengan bunga kunyit. 

Bahan:

2 cekak pegaga (blh buang akar atau tak)
Bunga kunyit hiris satu inci -kuantiti nak masuk pun ikut kita. Saya masuk 1 btg tu
Bunga kantan hiris halus- 1 btg
Ikan bilis- segenggam atau lbh (saring atau goreng mnyak smpi garing senang tumbuk)
Lada hitam- satu sudu besar
Bawang merah kecil-mayang halusssss2
Santan (pati) – 2 sudu besar
Air perahan limau nipis- 4 sudu atau kurg ikut thp korg nak masam mcmmn.
Garam (xperlu byk sbb ikan bilis dh masin)

Caranya
Bersihkan la semua ulam n potong ikut arahan kat atas
Ikan bilis goreng tumbuk dgn lada hitam smpi lumat
Dah siap semua gaul je
Santan, limau nipis dan garam masuk akhir sekali sebab nk balance rasa.

Siap. Hidang. Makan lah 😊

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *