Resipi : Ikan Stim/Kukus Ala Nyonya

Assalamualaikum. Salam Malam Jumaat *tersipu* eh

Haha. What a way to start a day. Lawak tak kelakar. Harap semua tak paham lawak tu ye. Baik. berbalik kepada tujuan asal untuk update resipi malam ni. Semalam beli ikan merah. Terfikir masa dalam pasar nak masak asam pedas. Tapi since, heartburn is a good friend of me nowadays plus baru je mkn asam pedas. I googled and found Ikan Stim Ala Nyonya. Tengok bahan-bahan is super easy and semua ada kat rumah (tipu! ada yg kena g beli kedai runcit haha). Ok, so here goes anak-anak dara dan mak-mak takde dara yg asked for the recipe. I warned you, senang sgt ye resipi ni hihi.


     Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan merah sederhana (boleh tukar ikan siakap, ikan kerapu, ikan bawal, tak kisah apa ikan oleh try)
  • 1 biji tomato – potong ikut kreativiti ceh, potong kiub besar boleh mcm dlm gambar tu
  • 5-6 kacang bendi – ikut banyak mana korg nak, kurang boleh..lbh boleh. Potong separuh or tebal seinci.
  • 2 cm halia- untuk kukus dgn ikan nanti-korg tumbuk
  • 3 ulas bawang putih – untuk kukus dengan ikan-tumbuk
  • Setengah sudu minyak masak-untuk kukus
  • Setengah sudu sos tiram – untuk kukus
  • Air asam jawa
  • Gula
  • Garam

       Untuk blend dan tumis
  • 5-6 biji cili merah
  • 3-4 biji cili padi (optional-kalau nak pedas lah)
  • 1cm kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • minyak setengah sudu kecil
  • air sikit untuk blend
  • 3 biji bwg kecil merah
  • 2 biji bwg putih
  • secubit belacan (atau takyah masuk pun still ok)
* Pls noted that sukatan resipi ni ikut saiz ikan. So kena adjust kalau ikan tu lg besar or lagi tecit yer 🙂

Cara-Cara

1. Ikan bersihkan, toskan. Lumur dengan bwg putih+halia tumbuk +sos tiram and garam kan sekali. Letak minyak sikit and kukus for 10 minit api sederhana. Jgn over cook nanti daging ikan kental tak sedap. Biar lembut2 baru stim. eh

2. Masukkan minyak and tumis semua bahan blender. Minyak biar banyak sikit takpe, baru sedap nak tumis. Naik bau, baru masak air asam jawa, bendi and kantan. dah dlm 2-3 minit baru masukkan tomato. Seasonkan. Rasa masam, manis dan pedas. INGAT! dah masuk garam kat ikan tadi masa kukus kan, so letak sket2 garam kat kuah ni supaya tak terlebih masinnya. Dah sedap and nampak bendi dah lembut sket baru tutup. Kalau nak sedap lagi, air stim ikan tadi, masukkan dalam tumisan ni and gaul je skali.

3.Masukkan ikan dalam pinggan, tuang kuah dengan penuh nafsu. Enjoy your meal!


Ohoyyy! senang!


Selamat mencuba!

Oh, ni dah banyak jugak alter. Kalau nyonya-nyonya rasa dah lain sikit dr masakan ori, maafkan saya. Ini nyonya Linda pnya tekak hahaha dengan saya punya tahap mudah nak masak.

Bahan-bahan nya. Simple je kan.

Jadi dah. seeeeeedap. Makan dengan nasi panas. Ummmmph!

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *