Resipi : Ikan Siakap Stim Limau

Assalamualaikumwbt

Resipi again 🙂

Siakap. Selalu masak apa? Goreng rangup-rangup tabur sos 3 rasa. Sedap kan. Tapi kali ni  saya cuba stim pulak. Almaklumlah, ada pemanggang ajaib katanya. boleh kukus katanyaaaa. Haha. So i tried. Senang, tak kecah, cepat masak.

Here goes the easiest siakap stim in Pemanggang Ajaib.

Resipi
Siakap saiz sederhana.
Limau nipis sebiji. (separuh buat jus and campur dlm tu- hiris dlm 3/4 utk letak atas n bawah ikan)
Sos tiram 2 sudu setengah.
Sos ikan 2 sudu.
Halia 2cm-racik halus
Bawang putih 3 ulas.-racik halus
Batang sederi – racik halus
Daun sup-racik halus
Daun bawang-racik halus
Serai sebatang hiris nipis
Lada besar racik halus-halus
Minyak masak 2sudu 
Air 1cawan
Daun limau purut sehelai- racik halus
Optional *lada kecil/lada sulah-if nak pedas
Garam, gula secukup rasa okay. Tak letak pn takpe actually sebab dah ada sos tiram and sos ikan 🙂

Cara-cara
Lumur semua. 
Masuk dlm Pemanggang Ajaib. Air pun masuk sekali tapi not too much. Cukup sekadar nak buat kuah. Sebab dia akan recycle je air yg ade utk kukus. Pemanggang ni dia terkatup rapat, so mmg wap dia kat dlm tu je pusing-pusing hehe
Boil dalam 15-20 minit. Jgn Lama nanti overcooked tak sedap.

Siap!

Selamat mencuba.

xx
LL

Siap dan sedap 🙂

You may also like

3 Comments

  1. Smlm kak dckey wat ikan talapia bakar…mudah dan yg penting sedap…warna ikan pun comel jerr..tak dan nak amik gambooo dah licinnn..pekena lak lada letak kicap+nasi pnasss…pas ni tak de dah goreng mgorenggg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *