Resipi : Fettucini Carbonara

Salam hi hi...

Ni wordless wednesday ek? tapi saya dah senyap wednesday lepas, so wednesday ni saya nak bercakap plak aci? haha Anyway, sebenarnya excited jugak nak share resipi ni. Phew! selama ni selalu buat carbonara memang campak yang dlm tin je. Sebab senang kan. Tapi turn out, make it from scratch is way much tastier!
So I got this recipe from website which if you ask, i don’t remember anymore. I think its from Allrecipe or Foodnetwork. Just google the fettucine carbonara recipe and then I went to Jusco bought stuff to cook hehe. Tapi banyak jugak bahan yang digganti dari resipi asal, but the taste is way better than the instant one. 
Tips: 
i.  You can substitute the fettucine with other pasta (spaghetti, bow tie pasta, cannanoli, shell pasta) just make sure the pasta yang direbus tak terlampau kembang/lembik. Sedang cantik je.
ii.  Kalau takde whipping creme, can try full cream milk and then campur sedikit dengan bancuhan tepung gandum. Okay jugak!

Lets start cooking lady!

Bahan:
Fettuccine- I used San Remo (half of it)- Boiled with a couple of olive oil drops
1 biji bawang Holland -diced
3 ulas bawang putih – diced
1 size tapak tangan dada ayam -potong small cube (diced la tu) haha
Mushroom – i used fresh white mushroom – sliced
200g whipped cream
1 egg – whisked
2sudu besar olive oil

How now white cow?: hehe
1. Dalam kuali, masukkan bwg besar and putih, sautéed until berbau enak
2. Campar masuk ayam and half of the mushroom
3.  Seasoned kan. Bubuh Garam kasik cukup rasa je.
4.  Kacau semua dalam 1-2 minit, angkat letak tepi sekejap
5. Dalam periuk lain, masukkan semua whipping cream, stir lightly then throw in baki mushrooms tadi
6. I also throw in an organic vegetable bouillon cube for seasoning, kalau nak substitute dengan kiub ayam knorr pun boleh. Actually taste lebih kurang kot.
 7.  Stir lightly sampai die pekat sket. Then masukkan dlm kuali yang dah dicampurkan bahan² tadi
8.  Sambung kacau dlm 5 minit.
9.  Masukkan telur yang dah di whisked. Jangan lama! 30sec cukup, lagi kurang lg bagus tp jgn kurang then 20sec. Masukkan terus fettuccine .
10. Taste and season again kalau tak cukup perasa.
11. Hidang dan makan!

Selamat mencubaaa!

I just love taking picture haha, so sebenarnya takde la semua bahan tu ada dlm gambar ni.

delicious 🙂

Dedicated to vero & masdodi. Happy Cooking!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *