Resipi : Daging Dendeng

Salam salam

Hai hey hoi. Next resipi! Daging dendeng. We the Latip’s clan love gooooood food. Ayah especially. And one of Ayah fav ialah daging dendeng ni. Ha.. sekali order kat org kampung, ada sampai 4-5kilo. Dia frozen kan and re-heat everytime nak makan. Bukan murah-murah dek non oi daging dendeng ni. Sekilo dlm rm40 lebih kurang. itu 2 tahun lepas, masa government tak umum SBPA ni lagi haha

So one day, ada jamuan raya kat office saya. Jenguk punya jenguk lauk. Ada daging dendeng. Yannng sgt sedaaaap ok. Tny empunya tupperware tu rupanye one of the staf situ. So pantasnya saya minta resipi and the rest is history. Tak history sgt la, sbb 2 kali je masak. sekali tu hampir mcm tak jadi je. But the 1st time try tu mmg saling tak tumpah mcm Rendang dendeng chu melah yg sekil RM 40 lebih tu huhu.

And now, im going to let u in to the easiest rendang recipe i have ever encounter. eceh. sume la easy aku ni kan. Tapi seriously, kalau korang tengok bahan dia, you’ll totally agreed with me on this thing. Lets go hey-ho

The Bahans (Plural so dia bahan-bahan lah):
1.  Daging – 1/2 kilo
2.  Kicap Manis – Saya guna kicap cap cap, kicap cap kipas udang
3.  Minyak masak – ikut berapa sudu nak guna ikut kesesuaian lah
4.  Cili kering – yang later on akan diblender jadi cili mesin
5.  Bawang merah – Kalau nak rendang ni manis, so bubuh lebih sikit. Utk 1/2 kilo saya guna 6 ulas
6.  Bawang putih – yg ni memang tak letak banyak. dlm 4 ulas cukup
7.  Gula and garam
8.  Air Asam Jawa – saya suka guna yg ada biji tu then rendam n ambil air dia. not an instant one. walau pada asasnye rasa dia sama je kan.

How how:
1. Daging tu pressure cooker kan dulu, dlm setengah jam atau ikut gerak hati dah settle ke belum. Toskan and potong setebal 2 ke 1 cm depend on yourself.
2.  Lepas tu perap dengan kicap, at least 1 hour. Letak kicap tu biar sampai ampuh daging. Jangan lokek kalau nak sedap mcm saya buat..eh? haha
3.  Daging tu naty lepas di perap selama boleh, goreng la ia sehingga rasa-rasanya rapuh atau takat mahu kurang rapuh ke. Bergantung pada tuan puan sendiri. Angkat, letak ketepi.
3. Untuk menumis – minyak gorengan daging tadi guna semula untuk menumis ni. Macammmm biasa, masuk la bwg putih and bwg merah yang dah ditumbuk lumat bersama tadi. Lepas bau dah naik, then baru la masuk lada mesin. Lagi sekali ikut palate masingĀ² la, nak pedas letak la cili mesin banyak, nak manis letak bawang merah banyak.
4. Dah rasa cukup naik bau semua tumisan tadi, masukkan daging n lepas dah mesra semua..tuang pulak air asam jawa tu tadi.
5.  Then masuklah garam n gula secukup rasa.
6. Nak sedap lagi lepas kering sume and cantik warna hitam dia tu.. goreng bawang merah asing and tabur je atas dia ok.

Dah siap pun. Daging dendeng ni sort of rendang juga. Ada org lepas goreng tu die tumbuk lagi daging. Saya sebab dah pressure cooker kan daging, so dah cukup empuk dah. So bergantung pada interpretasi masingĀ² la kan.

Sedap di makan dengan roti or nasi or nasi lemak. Oh and kalau nak bau manis lagi, you can always campak kulit kayu manis in there.

You should try!

G pasar beli daging sekarang!!

This is the senonoh gambar of daging dendeng yang i can recover. The rest. I dont know where haha

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *