Resipi : Cekur Manis Udang Kering

Assalamualaikumwbt & Selamat Tengahari ♥
Weee~ Resipi mak saya! sapa suka sapa? Sedap nyah. Sebenarnya resipi ni dah lama mak selalu buat and actually this one di ambil pn gmbr masa mak tengah masak 🙂 Mak saya the best cook in the world. iyeahhhh! Oh bytheway, seriously… kitorg anak beranak tak tahu pun nama masakan ni apa hahaha. Tapi tau la apa yang di masuk semua. So i end up dgn nama Cekur Manis ala Mak Yah. Tapi cam huduh lak. Sorry mak, so ktorg buh je la nama udang kering. Glemer kau udang kering. Padahal bukan kau pun susah² nak masak! ceh. haha
Anyway, ingredient senang sgt. Tapi rasa tebaboo yer. Check the recipe out. oh pjg lak nk type tu hehe
Bahan
Cekur Manis, sapa tak tau boleh refer gambar.
Lada Hitam
Kelapa parut
Kunyit hidup
Bwg Putih
Bwg Merah
Udang kering
Minyak
Jintan Manis
Cara
Tumbuk Lada hitam+Kunyit hidup+Udang Kering+kelapa parut
Bwg merah mayang+ Bwg putih smackdown sikit je
Tumis kan semua bahan di atas mengikut turutan bermula dgn rempah, bwg and kelapa. Then just threw in the cekur manis and gaul hingga sebati and angkat and Wallaaaaaaah~ siap satu lauk. serius sedap takmain tipu punya. Pastu goreng je ikan garing² makan dgn dia. perghhhh.
Nah, sekarang  pasar cari cekur manis and panaskan kuali masak!
Selamat mencuba!
p/s cekur manis selalu org masak lemak or masak air dgn labu or keledek. FYI lah 🙂
This wht u call Sweet Cekur ye madam.. hehe very cheap yet very delicious

Tadaaaa! how’s that. Looks sedap, taste even nyummier!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *