Recipe : Sayur Stim Bersos Tiram

Salam 🙂

Simple recipe approaching wooot! wooot!

Resipi ni actually blh buat kat a few jenis sayur, such as kailan, baby kailan, pakchoi, pak apa² lagi la yang difikirin bersesuaian. This one is a very very very simple one. Tapi masa masak tu kena betul caranya, kalau tak kuah cair and bila cair kurang umph je la, tp still boleh makan. So here goes.

Bahan untuk sos:
Bawang putih dlm 6-7 ulas tumbuk lumat²
Udang kering sesudu – tumbuk lumat²
Sos tiram 4-5 sudu
Lada hitam – setengah sudu kecil (buat rasa pedas je)
Minyak
Air dlm suku cawan

Sayur tu celur dulu, tapi kalau saya suka stim. Bukan saya la stim, kita stim kan sayur tu dlu la. haih! mentang malam jumaat..masing² pun :p hahaha

Caranya:
Senang.
Panaskan minyak, api besar. Tumis bwg putih smpi naik bau, masukkan udang kering. Dah rasi dedua baru masuk sos tiram. Bila dah mendidih tumisan tu semua campur sos tiram tadi, slowly masuk air , jgn main cmpak je ye. sikit²…smbil tu die pekat la (tak payah masuk tepung jagung) smpi abis sukatan air..then last skali masuk la lada hitam. ..dah siap la kuah nya. Tuang atas sayur yang celur tadi.

There, sihat, sedap, simple 🙂

it’s sedap youuuuu!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *