Resipi : Kuih Keria

Salam!

Gong xi fa cai to my dear Chinese frens! Thank you for the long weekends 🙂 Yippppahhh!

Sebab loooong weekends, satu hari can cook up to 3 recipes eceh. Tapi as usual. It is the simplest of course. Haha, sbb petang ni so breezy and windy, i gonna write kuih keria recipe lah.. haha kaitan?  Haha, jgn gelak..saya serius!  mngkin ada taktau yg kuih ni sangat senang nk dibuat dari beli RM1 dpt 3 ketul je. Baik buat, boleh bg jiran sebelah sambil mengeratkan silaturrahim kejiranan.

Ok chefs! let’s start!…gituuuuu…..

Bahan:
Keledek warna oren-putih pun boleh actually (omg, malunya..betul ke nama dia ubi keledek?)
Gula
Garam secubit je
Tepung Gandum
Minyak untuk goreng.

Cara
Keledek tu rebus dgn geram dan garam sampai empuk boleh lenyek
Pastu lenyek campur dgn tepung gandum kasi dia dah tak melekat tgn.
Buat bentuk love..love..eh tak, buat la bentuk ring
Goreng lah! Jadi dah la tu!

Gula nya tu, masuk dlm teflon yg tak melekat tuh. ceh perlu ke cite baru beli teflon? ceh perlu ke cite baru beli :p Hahaha murah je. kat carrefour baru RM60. Rasa nak beli 6 biji terus. Tapi sabar itu ada balasannye linda.. sabar, ha… okay seterusnya. Gula cairkan dgn air sket..sampai boiling and pekat sikit then masukkan semua keria yang dah goreng tadi.. gaul smpi kering berkuping².. Walllaaaah! dah jadi kuih keria..
Actually, kuih keria nya adunan ni pun boleh buat kuih cik mek molek. Cume masukkan gula n goreng je la..jadi dah 2 jenis kuih satu resipi aje.. ha amacam? ada rasa nak niaga kuih tak pasni? hahaha
So korg, Selamat Mencuba~!
Basically, this r the process lah

 

and the Keria!!! wachaaaa~

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *